Rośliny Ameryki Południwej


Rośliny w Ameryce Południowej


Kakaowiec


Kakaowiec (Theobroma cacao), drzewo z rodziny zatwarowatych, pochodzące z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane w obszarach przyrównikowych Afryki i Azji. Kwiaty i owoce kakaowca wyrastają bezpośrednio na pnie lub starszych gałęziach (kaulifloria i kaulikarpia).

Owoce zawierają wiele nasion zanurzonych w soczystym miąższu. Nasiona zawierają ponad 50% tłuszczu, ok. 20% bialka i 10% skrobi oraz alkaloidy: kofeinę. Poddane fermentacji brunatnieją i w takiej postaci są surowcem do produkcji masła kakaowego, kakao w proszku i czekolady.

Stymulujący napój z nasion kakaowca używany był i wysoko ceniony przez mieszkańców Ameryki Środkowej już przed przybyciem Kolumba. Później zwyczaj ten został przeniesiony do Europy i na inne kontynenty. Najwięcej ziarna kakaowego produkują obecnie kraje afrykańskie z obszaru Zatoki Gwinejskiej.



Araukaria Chilijska

Araukaria chilijskaigława chilijska (Araucaria araucana) – gatunek drzewa nagonasiennego z rodziny araukariowarych. Pochodzi z Ameryki Południowej i andyjskich terenów Chile, Argentyny, gdzie rośnie w lasach mieszanych na wysokości 800-1600 m n.p.m. Do Europy zostało sprowadzone w XVIII w. ze względu na swoje właściwości. Dostarcza dość twardego drewna do budownictwa okrętowego, na narzędzia gospodarskie 


Plik:Araucarua araucana 01 by Line1.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz