Rośliny w Ameryce Południowej
Kakaowiec
Kakaowiec (Theobroma cacao), drzewo z rodziny zatwarowatych, pochodzące z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane w obszarach przyrównikowych Afryki i Azji. Kwiaty i owoce kakaowca wyrastają bezpośrednio na pnie lub starszych gałęziach (kaulifloria i kaulikarpia).
Owoce zawierają wiele nasion zanurzonych w soczystym miąższu. Nasiona zawierają ponad 50% tłuszczu, ok. 20% bialka i 10% skrobi oraz alkaloidy: kofeinę. Poddane fermentacji brunatnieją i w takiej postaci są surowcem do produkcji masła kakaowego, kakao w proszku i czekolady.
Stymulujący napój z nasion kakaowca używany był i wysoko ceniony przez mieszkańców Ameryki Środkowej już przed przybyciem Kolumba. Później zwyczaj ten został przeniesiony do Europy i na inne kontynenty. Najwięcej ziarna kakaowego produkują obecnie kraje afrykańskie z obszaru Zatoki Gwinejskiej.
Araukaria Chilijska
Araukaria chilijska, igława chilijska (Araucaria araucana) – gatunek drzewa nagonasiennego z rodziny araukariowarych. Pochodzi z Ameryki Południowej i andyjskich terenów Chile, Argentyny, gdzie rośnie w lasach mieszanych na wysokości 800-1600 m n.p.m. Do Europy zostało sprowadzone w XVIII w. ze względu na swoje właściwości. Dostarcza dość twardego drewna do budownictwa okrętowego, na narzędzia gospodarskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz